3D-Skrivare: Vad kan de Egentligen Göra?

xiaole tao Fo HQUlRGkU unsplash

3D-skrivare är på frammarsch i vardagen.

För några år sedan hade ämnet 3D-utskrift i vardagen varit ofattbart på grund av de höga kostnaderna förknippade med 3D-skrivare. Idag har de dock redan hittat in i privata hushåll på grund av ett drastiskt prisfall och är mycket populära på grund av deras breda användningsområde. Olika näthandlare accepterar också sina egna 3D-modeller och producerar dem till ett rimligt pris. Men vad exakt kan dessa små maskiner göra?

En 3D-skrivare värmer plast som pressas genom munstycken på en tryckplåt. Ett lager appliceras på det andra och skapar gradvis en 3D-modell.

I tidningen läser man rubriker som ”Första vapnet tryckt med en 3D-skrivare”, men vad kan de för närvarande tillgängliga hemenheterna egentligen göra?

3D-skrivare i vardagen

Den som vill producera enskilda modeller, som leksaksfigurer eller mobilfodral, är på den säkra sidan med konsumentenheter, men man ska inte förvänta sig för mycket. De billiga 3D-skrivarna konkurrerar inte med sina industriella storebröder.

De vardagliga 3D-skrivarna som säljs idag handlar om hobby. Om du försöker skapa och sälja en liten produktionsserie själv kommer du tyvärr att bli besviken på grund av kvaliteten på trycken, men om du någonsin har velat förverkliga dina egna idéer för dig själv eller vänner kommer du att ha mycket roligt med det.

Senast sätter dock utskriftsvolymen vissa begränsningar, för om du verkligen vill tjäna pengar på dina utskrifter bör du också kunna skriva ut dem snabbt. Detta är för närvarande inte möjligt med de billiga enheterna.

Användbara produkter som skrivs ut av hemanvändare är sällsynta, inte bara på grund av kvaliteten och hastigheten på 3D-skrivare, utan också på grund av den nödvändiga mjukvarukunskapen, vilket är av stor betydelse för ett bra resultat.

Anordningarnas känslighet för fel bör inte heller ignoreras. Som med många andra saker har kvalitet sitt pris och det är bara väldigt få privatpersoner som har råd med en skrivare av riktigt hög kvalitet.

Om du inte avskräcks av de nuvarande begränsningarna hos de 3D-skrivare som för närvarande erbjuds kan du fortfarande ha mycket roligt med dem. En snabb titt på Internet ger ett första intryck av vilka hobbyprojekt som för närvarande kan genomföras realistiskt och du hittar även några förslag på ditt första egna projekt.

Relaterat