Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?

photo 1551781069 73a1da89e333

Gillar du fotografering och kanske har du även mobiltelefonen full med foton? Numera kanske man inte lika ofta beställer foton som man gjorde förut, när man behövde framkalla en filmrulle. Även om det är trevligt att se på foton i telefonen eller på datorn så vill de flesta från tid till tid ha ett äkta foto att sätta i ram eller album eller kanske att ge bort till någon.

Om man har en bra skrivare hemma kan man skriva ut bilderna själv. Men vilken skrivare ska man då satsa på? Det finns verkligen många olika skrivare på marknaden och det kan kännas övermäktigt att hitta en passande skrivare. Man kan med fördel börja med att bekanta sig med utbudet och ett annat tipsa är att läs recensioner innan du shoppar online för att få så mycket info som möjligt om skrivaren i fråga. 

Hur skriver man ut foton hemma?

Oberoende om du använder din mobil eller en kamera att fotografera med så är det självklart att du önskar foton i bra kvalitet. I dag kan man hitta utmärkta skrivare för hemmabruk som skriver ut dina foton i lika bra kvalitet som att du beställde dina bilder från en utomstående aktör. 

Här kan du hitta skrivare för foton: 

 • Teknikhouse
 • Kontorsnetto
 • CDON
 • Proshop

Innan du beställer en skrivare behöver du fundera på vad du är ute efter, vilka egenskaper du vill att skrivaren ska ha. Följande saker bör du beakta innan du beställer en skrivare; 

 • Storlek 
 • Val av typ på skrivaren 
 • Val av bildpunkter
 • Val av färger
 • Val av fotopapper 
 • Din egen förbrukning 

Storlek på skrivare 

I huvudsak finns det tre olika storlekar på skrivare: 

1. Fickskrivare 

Detta är en liten skrivare som du kan ha i fickan och direkt skriva ut bilder ur mobilen. Bilderna är mycket småa. 

2. Kompakt skrivare

En kompakt skrivare är ett mellanalternativ från kompakt och klassisk skrivare. Med en kompakt skrivare kan man skriva ut foton i storleken 15 * 10 cm, vilket är den allmänna storleken på foton. 

3. Klassiska skrivare  

Det finns ett stort utbud av olika klassiska skrivare. Dessa hittar man i alla prisklasser och man kan skriva ut foton i många olika storlekar. Den klassiska skrivaren är det vanligaste alternativet för hemmabruk. 

Typ av skrivare 

I huvudsak finns det två typer av skrivare; laserskrivare och bläckskrivare. Om du söker en skrivare för foton ska du dock helst undvika laserskrivaren. Man kan inte skriva ut foton på en laserskrivare.  

Val av bildpunkter

De flesta bläckskrivare skriver ut foton med helt ok kvalitet men du behöver uppmärksamma upplösningen i skrivaren. Upplösningen behöver vara tillräckligt hög så att bilden inte blir grumlig, eller pixlig. Upplösningen mäts i dpi alltså bildpunkter per tum. Om du skriver ut ett större foto bör bilden inte vara under en utskriftsupplösning på 300 dpi. 

Val av färger

Var uppmärksam på hur många färger som går i bläckskrivaren. Ju mer färger som skrivaren använder ju detaljerade foton kan du skriva ut med den. 

Dessutom bör du även ta i beaktande att färgpatronerna kostar pengar. Man kan köpa billigare bläckpatroner från tredjepartsleverantörer men det absolut bästa är att använda orginal patronerna. Då kan du vara absolut säker på att du får patroner som både passar skrivaren och att färgerna är av hög kvalitet.

Val av fotopapper

Även om man skriver ut sina foto hemma betyder detta per automatik inte att det blir billigare. Förutom färgpatroner behöver man också köpa fotopapper som kostar. Det finns ett mycket stort utbud av fotopapper i olika kvaliteter, med olika egenskaper och olika storlekar. Ofta har de olika företagen som tillverkar skrivarna även fotopapper. Du kan också fråga återförsäljaren vilka fotopapper de rekommenderar. 

Din egen förbrukning

Innan du köper en skrivare kan du fundera på hur mycket du uppskattar att du kommer att använda skrivaren och vilket ditt behov av olika funktioner och behov du har. Du kan spara mycket pengar på att välja rätt skrivare. 

Om du vill ha en proffsig skrivare kommer den att kosta mer än en multiskrivare som du kan använda mer sällan. 

När du övervägt alla dessa punkter, läst recensioner skrivna av andra och bekantat dig med utbudet av skrivare så har du kommit långt på vägen. Då behöver du bara sätta in en beställning på skrivare (kolla att färgpatronerna ingår eller köp även dessa om de inte ingår) samt fotopapper. Sedan behöver du lära dig använda skrivaren för att sedan kunna skriva ut dina foton, bekvämt hemma. Tänk dig vilken lyx och vilka presenter du kommer att kunna ge bort!

Relaterat

 • Printa casinostatistik

 • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

 • Laserskrivare vs Bläckstråleskrivare vs Multifunktionsskrivare