När skrivare åldras blir problem med pappersmatning vanligare. Först är det det tyngre papperet, senare matar en skrivare inte längre det vanliga papperet ordentligt.
Det finns flera faktorer som påverkar hur papper matas in i skrivare.
Det har hänt att kunder köpt en ny skrivare för att de trodde att deras skrivare var defekt. Detta är inte alltid fallet.
Även med nya skrivare finns det några saker du bör tänka på som gör det lättare för skrivaren att mata papperet.
Vi har satt ihop viktiga punkter för dig så att du inte blir irriterad och alltid får bra utskrifter.
Den bättre papperskvaliteten minskar nedsmutsningen
Massafibrer lossnar från ytorna och skärkanterna. Dessa fibrer förorenar rullarna och skrivaren som damm. Papper med B- och C-kvaliteter har en ännu starkare tendens att smutsa ner enheterna. Av kostnadsskäl, när de tillverkas, ägnas inte så mycket uppmärksamhet åt punkter som en stängd yta och exakta skärkanter.
Du kan se det själv när du klipper papper med trubbig sax. De skurna kanterna fransar och cellulosafibrerna lossnar som pappersdamm.
Med laserskrivare och kopiatorer kan pappersdamm ha en bestående effekt på optiken och därmed utskriftskvaliteten. Underhållsintervallen förkortas.
Det optimala rumsklimatet
De bästa förhållandena är när du skriver ut på papperet i en rumstemperatur på 20 °C och en relativ luftfuktighet på 50 – 55 %.
Om luften är för torr blir papperet statiskt laddat och kan inte längre dras in av pappersmataren. Bladen håller bokstavligen ihop.
Om luftfuktigheten är för hög ökar friktionen mellan ytorna eftersom pappret suger upp fukten. Detta kan leda till problem med pappersmatningen.
Vi rekommenderar att ta med paketet med papperet in i skrivarrummet några timmar innan utskrift, så att papperet hinner vänja sig vid rumsklimatet (acklimatisera).
Vänligen låt inte onödiga papper ligga. Lägg alltid tillbaka dem i förpackningen eller slå in dem i förpackningsmaterialet. De bra papperen skyddas väl mot fukt av förpackningen.
Lufta pappret så att det inte ”fastnar”
För att göra detta, ta pappersbunten med båda händerna och böj den fram och tillbaka så att papperet fläktar ut. De skurna kanterna separerar och luft förs mellan bladen. Arken är åtskilda och ”klibbar” inte längre ihop.
Förberedd på detta sätt kommer din skrivare att ha lättare att dra ut ark för ark från pappersbunten ur kassetten.
Observera att du inte vidrör de matta och högblanka ytorna på fotopapperet före utskrift. Fingeravtryck minskar utskriftskvaliteten genom att lämna kvar hudoljor på ytan. Av denna anledning bör du bära bomullshandskar när du arbetar med fotopapper.
Lägg inte för mycket papper i papperskassetten
Var uppmärksam på den maximala påfyllningshöjden. Lägg inte för mycket papper i pappersfacket. Den maximala fyllnadsnivån markeras med ett streck.
Ju tyngre papper, desto mindre papper bör du lägga i facket. För mycket tungt fotopapper, kartong och OH-film rekommenderar vi enarksmataren (multifunktionsmataren). Om din skrivare inte har en arkmatare, lägg bara ett eller några ark i papperskassetten.
Matcha skrivardrivrutinen med papperet
Den normala inställningen för skrivardrivrutinen är utformad för 80 g standardpapper. Om du skriver ut på tyngre papper måste du oftast göra justeringar i skrivardrivrutinen.
Moderna skrivare är utformade på ett sådant sätt att papper upp till 200 g/m² kan skrivas ut. Det finns även skrivare som bearbetar mycket tjockare papper.
Du kan ta reda på vad din skrivare kan göra i bruksanvisningen. Du bör observera informationen så att du inte skadar din skrivare.
Anta inte att du kan skriva ut på alla typer av papper, speciellt tjockt papper, med en inställning, eftersom inställningen i skrivardrivrutinen också elektroniskt styr matningen av papperet och inte bara utskriftskvaliteten.
Det finns skrivare som känner igen papperet de matar in. Detta fungerar inte alltid och inte med varje papper. Återigen, du bör ingripa manuellt om du har problem med pappersmatningen.
Rengör matningsrullarna och ta bort eventuellt pappersnötning
Pappersmatningen av vanliga kontorsskrivare och kontorskopiatorer görs med gummirullar. Dessa rullar är något ruggade för att hjälpa till att mata papperet.
Det är oundvikligt att matarvalsarna blir smutsiga med tiden på grund av pappersnötning. Rullarna har då inte längre tillräcklig friktionskraft för att dra in papperet säkert.
Användningen av högkvalitativt papper minskar nedsmutsning, men förhindrar det inte helt. Du bör därför rengöra matarvalsarna med vissa intervall eller låta en fackman rengöra dem.
Denaturerad alkohol är lämplig som rengöringsmedel. Du kan ringla detta på en mjuk trasa och använda den för att rengöra matarrullarna. Var försiktig så att du inte skadar något när du rengör rullarna. Om du är osäker, rådfråga en professionell. Använd en luddfri trasa (bomull) så att fibrer inte lossnar och skadar skrivaren vid rengöring.
Vid städning med alkohol får man inte röka och man bör ventilera rummen väl.
Du bör inte använda andra rengöringsmedel, eftersom de kan skada skrivaren.
Skriv ut bestruket papper med bläckstråleskrivaren
Även högkvalitativa beläggningar på foto- och bläckstråle-specialpapper kan inte förhindra att nötning samlas på transportrullarna. Det gör att papperen inte längre dras in och transporteras korrekt.
Det bästa är när inget nötning kan lägga sig på transportrullarna. Efter att du har skrivit ut på bestruket papper bör du därför regelbundet köra några ark vanligt papper genom skrivaren.
Lägg pappret i pappersfacket och starta utskrift av tomma ark. När den passerar genom skrivaren ”rensar” pappersytan transportrullarna genom skrivaren. Om det inte längre hjälper bör du kontakta en specialist som kommer att rengöra skrivaren och skrivarvalsarna åt dig.
Vi har redan beskrivit hur matarvalsar rengörs under en annan punkt. Transportrullarna i skrivaren är inte så lätta att rengöra.
Specialisten rengör transportrullarna med en luddfri trasa fuktad med denaturerad alkohol. Andra rengöringsmedel kan skada skrivaren. I mycket svåra fall kommer specialisten att rugga upp gummitransportrullarna med fint sandpapper. Självklart är han väldigt noga med att inte skada skrivaren.
Säker pappersmatning av papper som kan skrivas ut på båda sidor
Ett särskilt problem är dubbelsidig utskrift på bestruket papper med bläckstråleskrivare.
Papper bestrukna på ena sidan har en hal, slät baksida. Med fotopapper som kan tryckas på båda sidor glider de bestrukna ytorna inte så bra över varandra.
Miljöförhållandena bör därför vara rätt om du skriver ut på dubbelsidigt tryckbart specialbläckpapper och fotopapper.
Rumsklimatet måste vara rätt (20 °C och 50 – 55 % luftfuktighet). Tidningarna måste vara luftkonditionerade. Tidningarna ska fläktas ut väldigt bra. Du får inte lägga för mycket papper i pappersfacket.
När den första sidan har skrivits ut bör du låta utskrifterna torka ordentligt innan du skriver ut på baksidan.
Fuktigt papper har större ytfriktion och drar därmed in det andra arket ännu snabbare.
Om utskriften har torkat tillräckligt bör du lufta papperet väl innan du skriver ut den andra sidan och lägg in det exakt i pappersfacket. Se till att sidan av pappersbunten är platt. För att göra detta, tryck upp pappersbunten flera gånger med ena sidan på en slät yta.