Vad Påverkar Kvaliteten på Utskrifter med Skrivare?

justa guy 8r1ZlqqGxMU unsplash

Vad påverkar kvaliteten på dina utskrifter med en skrivare? Det ska vi ta en närmare titt på i denna artikel.

Papper och skrivare måste samordnas

Moderna skrivare är så kraftfulla att du i många fall kan spara dig en resa till ett tryckeri.

Förutom att skriva ut affärsbrev uppstår snabbt lusten att skriva ut inbjudningskort, att skriva ut ett produktfoto då och då eller till och med en liten egentryckt katalog.

En mängd olika papper krävs och trycks. För att skrivaren ska leverera optimala utskrifter måste du förbereda din skrivare för uppgiften.

Noggrant pappersval

Prestandan hos moderna färgskrivare är fascinerande.

Även på bra vanligt papper möjliggör laser- och bläckstråleskrivare övertygande utskrifter i färg eller svartvitt.
Vanligt papper räcker dock inte till många trycksaker. Skulle du plocka upp ett tunt pappersvisitkort? Nej, papperet borde vara mycket starkare.

Det betyder att du måste anpassa dig till en mängd olika tryckta medier. Du bör vara mycket försiktig när du väljer ett papper. Tänk på att en färgutskrift fortfarande kostar mycket mer än en enkel svartvit kopia. Ju bättre papperet är anpassat till skrivaren, desto bättre intryck får tittaren.

Papperskvalitet

Färgpulvret (tonern) som överförs till papperet är typiskt för den xerografiska tryckprocessen. Detta färgpulver smälts på papperet med fixeringsenheten. Tonerpartiklarna förankrar sig i papperet.

Detta skapar temperaturer mellan 180 – 220 °C.

Denna värme ändrar strukturen på pappret. Papper av sämre kvalitet deformeras så mycket att det knappast kan bearbetas vidare. De går dåligt och är benägna att papperstrassel.

Speciellt vid dubbelsidig utskrift, samtidigt utskrift av fram- och baksidan, leder detta till betydande störningar.

Färglaserskrivare och färgkopiatorer ställer särskilt höga krav på pappret. Dessa enheter har upp till fyra stationer där färgat pulver överförs till papperet. Om den inte går tillräckligt stabilt så växlar den. Resultatet är felaktiga färger och dålig bildkvalitet.
Generellt kan man säga att papper med högre cellulosahalt är mer stabila. De har bättre egenskaper. Dessa papper ligger rakt när de passerar stationerna.

Massa är dyrare jämfört med fyllmedel. Bra papper kostar naturligtvis mer. Ett pappersstopp är inte bara irriterande, det orsakar också höga personalkostnader om du har skrivaren på kontoret. För det tar lite tid innan det är åtgärdat, om serviceteknikern inte ens behöver tillkallas.

Ställ in papperstjocklek

Efter påslagning är skrivaren designad för utskrift på standardpapper. Med dessa papper behöver du bara vara uppmärksam på skrivardrivrutinens inställningar i de mest sällsynta fall.

Situationen är annorlunda om du vill skriva ut tjockare papper. Din skrivare anpassar sig inte automatiskt till dessa papper.
Om du till exempel skriver ut inbjudningskort är det nödvändigt att använda skrivardrivrutinen för att ställa in skrivaren att skriva ut på denna papperstjocklek.

Notera den maximala papperstjockleken som din skrivare kan skriva ut på. Inte alla skrivare är tekniskt kapabla att skriva ut alla papperstjocklekar.

Skriv ut på bestruket eller obestruket papper

Förutom vanligt, obestruket papper finns bestruket papper för bläckstråle- och laserskrivare. Dessa papper möjliggör ännu mer professionella färgutskrifter. Speciellt med bläckstråleskrivare är urvalet av olika fotopapper mycket omfattande.

I de flesta fall kan färgappliceringen vara betydligt högre på bestruket papper (fotopapper) än på obestruket papper. Det gör att utskrifterna blir mer färgglada och ännu mer briljanta.

Dessutom, när de används i laserskrivare, kräver belagda ytor mer eller mindre värme för att fixera tonern (bläcket).
Inställningar i skrivardrivrutinen Du måste göra den här inställningen i skrivardrivrutinen. Det finns ett urval som listar ett brett utbud av tryckta medier.

Välj den som verkar rätt för dig. Vid det här laget kan du prova olika alternativ med testutskrifter.

Ett tips: skriv ner inställningarna på provutskrifterna. Tappa sedan inte koll.

Justering av färgskrivare, laserskrivare och bläckstråleskrivare

Om ett papper kan skrivas ut på med en skrivare beror också på hur slät pappersytan är. Om du tittar på pappersytan på konventionellt skrivarpapper med ett förstoringsglas ser du att den inte är helt slät. Experter säger att ytorna är porösa.
Med mycket släta ytor kan det hända att bläckstråleskrivare inte kan skriva ut på papperet eftersom det flytande bläcket rullar av ytan.

Det finns även laserskrivare på marknaden som endast skriver ut på papper med en uppruggad (öppen-porig) yta. Dessa skrivare kan ofta inte skriva ut på transparent papper som har en obehandlad yta.

Observera informationen i bruksanvisningen för din skrivare – Papper med uppruggade ytor – Detta är en indikation på att bläcket inte kommer att fästa på mycket slätt papper.

Justera färginställningar

Färgskrivare erbjuder omfattande inställningsmöjligheter med vilka du kan anpassa färgutskriften efter dina behov. Du bör veta att alla papper är olika. Den inställning du har valt för papper A kan leda till sämre utskriftsresultat för papper B eller C.
I detta sammanhang är det också viktigt att veta att färger visas annorlunda på skärmen än på papper. Det gör att till exempel det röda på skärmen inte behöver matcha det röda på papperet.

En annan punkt som du bör tänka på är att varje program, varje mjukvara närmar sig färgkompositionen på olika sätt. En ordbehandlare skriver ut samma bilder annorlunda än ett grafikprogram. Detta beror på den olika styrningen av skrivardrivrutinen av programmets programvara.

Professionella system erbjuder koordinering av de olika färgrepresentationerna från skannern (digitalkameran) till skärmen och programvaran till skrivaren och papperet.

Mjukvaran som krävs för denna kalibrering (profilering) är dyr och är normalt bara lönsam för professionellt bruk. Så i de flesta fall måste du lita på dina ögon och personliga känslor.

Checklista för optimerade utskrifter

1. Pappersval

Hitta ett lämpligt papper för applikationen. Pappret ska vara optimerat för skrivaren och för applikationen. Gå inte till skrivarens prestandagräns.

Om du vill arbeta med detta papper regelbundet, observera att papperet är en permanent tillgänglig förvaringstyp. Då behöver du inte fortsätta anpassa dig till ett nytt papper.

2. Färginställningar

Gör provutskrifter på papperet och optimera inställningarna i skrivardrivrutinen.

TIPS: Skriv efter utskrift på baksidan vilket papper det är och vilken inställning du har valt för utskriften. Vi rekommenderar att du arkiverar denna information. Detta sparar mycket tid om du inte skriver ut på specialpapper så ofta.

3. Provutskrifter

Innan du skriver ut en större upplaga bör du göra provutskrifter för varje ny utskrift och på så sätt kontrollera inställningarna för skrivaren och skrivardrivrutinen.

Relaterat

  • Printa casinostatistik

  • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

  • Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?