Utsmetad utskrift Från Skrivaren – Så Undviker du det

pexels cottonbro studio 4123762

Skrivare är känsliga enheter. Så det kommer en tid då de kan börja fungera konstigt.

Resultatet är utskrifter som inte håller någon professionell standard.

Felaktiga utsmetningar och ränder beror oftast på inställningar, smuts, skrivarpatroner eller komponenter som du enkelt kan rengöra eller rengöra själv. Så innan du skickar din skrivare för reparation bör du följa våra tips nedan.

Är skrivhuvudet tillräckligt rent?

Smutsiga skrivhuvuden är den vanligaste orsaken till utsmetade utskrifter. Om din skrivare används kontinuerligt kommer bläck att ansamlas på skrivhuvudet och munstyckena, vilket resulterar i dålig utskriftskvalitet. Smutsen som samlas på skrivhuvudena består av en blandning av bläck, papper och damm.
För att utföra en rengöring av skrivhuvudet behöver du:
 • bomullspinne
 • destillerat vatten
 • luddfria dukar

Du kan rengöra skrivhuvudet från skrivarmenyn eller manuellt.

Är det en bra idé att rengöra skrivhuvudet med skrivarmenyn?

Tyvärr når denna metod sina gränser när det kommer till extremt kraftig nedsmutsning. Anledningen är att rengöringsprocessen belastar bläckpatronen mycket och använder den överdrivet mycket, vilket ibland kan bli dyrt för dig.

I de flesta fall är utlösaren för smutsiga skrivhuvuden långsamt torkat bläck, pappersfibrer och damm. Det är viktigt att effektivt avlägsna dessa rester manuellt. Så följ våra steg-för-steg-instruktioner:

1. Stäng av skrivaren och öppna luckan som leder till patronerna.

2. Ta bort patronerna och placera dem med framsidan uppåt på en plan yta. Det är bäst att lägga den på folie eller en bit hushållsrulle, annars kommer bläck på ytan.

3. Ta nu försiktigt bort skrivhuvudet genom att dra spaken uppåt. Beroende på skrivarmodell kan denna process variera. Placera försiktigt skrivhuvudet på ett papper.

4. Fukta en ren, luddfri trasa med destillerat vatten och rengör skrivhuvudets kontakter. Alternativt kan du också använda kaffefilterpapper eller rengöringsdukar för glasögon.

5. Använd en ny, ren trasa för att torka bort bläck och skräp från kanterna och mellan munstyckena och kontakterna.

6. Rengör slutligen huvudets plastsidor med en annan trasa. Torka sedan försiktigt alla områden.

7. Sätt tillbaka skrivhuvudet och patronerna och stäng åtkomstluckan till skrivaren.

Rengöring av EPSON-skrivare

Med vissa EPSON-bläckstråleskrivare är det inte avsett att ta bort skrivhuvudet. För att rengöra, koppla ur skrivaren medan skrivhuvudet fortfarande rör sig, annars kommer du inte åt undersidan. Placera en luddfri trasa med lite rengöringsvätska under skrivhuvudet för att rengöra det. För försiktigt skrivhuvudet över trasan för att rengöra. Låt nu skrivhuvudet torka ordentligt innan du påbörjar ett nytt utskriftsjobb.

Rengöring av Brother-skrivare

Många Brother-skrivare har ett inbyggt suddgummi som är utformat för att absorbera överflödigt bläck. En smart lösning, även om dessa funktionella svampar inte går att uppgradera. Mättad med överflödigt bläck resulterar ibland i utsmetade, orena utskriftsresultat. Ett enkelt knep kan hjälpa: Använd en rengöringsduk för glasögon för att rengöra en sådan svamp. Torka av den över svampen. Rengöringsvätskan från linsrengöringsdukar har också fördelen att inte lämna några rester.

Är den utskrivna bilden förvrängd?

En annan orsak till oönskade utsmetningar på utskrifterna kan vara inriktningen av skrivhuvudet. Skrivaren kan inte bestämma skrivhuvudets aktuella position. Inuti skrivaren finns ett genomskinligt band, det så kallade positioneringsbandet.

Skrivhuvudet vet var det är genom de små positionsmarkeringarna på det. Denna positioneringstejp är ofta smutsig, vilket uppstår till exempel efter ett pappersstopp.

Även här räcker det om du fuktar en kökshandduk av cellulosa och försiktigt går över positioneringstejpen. Om smutsen är mer envis kan du också använda lite isopropanol och försöka igen.

Skrivhuvudet är defekt

Även om ett smutsigt skrivhuvud ofta är orsaken till en dålig utskriftsbild, finns det en mycket mer obehaglig diagnos: ett defekt skrivhuvud. Enstaka munstycken eller hela rader är skadade och utför därför inte längre önskad service korrekt. Elektroniken kan också vara defekt. Tyvärr hjälper inte den mest noggranna rengöringen av skrivhuvudet. I sådana fall är rekommendationen: byt ut skrivhuvudet.

Extra tips: Du bör alltid vara försiktig när du rengör skrivaren. Om papperet är smutsigt eller om den utskrivna bilden är förvrängd spelar ingen roll. Felaktig hantering kommer att göra att din skrivare dör förr snarare än senare.

Är pappret ett problem?

Tyvärr kan inte bara en smutsig skrivare vara orsaken till en ful utskrift. Att välja fel papper lämnar också spår. Om du använder papper som är för tjockt kommer det att fastna i skrivaren. Pappersstopp eller utskriften blir ojämn.

Beroende på om din skrivare har en toner eller en bläckpatron kan följande information hjälpa dig.

Är tonern igensatt i kassetten?

Om tonerpulvret i kassetten har blivit fuktigt kan det uppstå smutsiga och utsmetade utskrifter. Klumpar bildas på grund av fukt. De hamnar på pappret som oönskade små och stora fläckar.

En snabb lösning är att byta ut den drabbade patronen.

Fukt är dock inte ett skäl till att kassera patronen i förtid. Lägg dem i en torr miljö i några dagar, skaka dem försiktigt då och då.

Med lite tur kommer tonerklumparna att falla av under torkningen och patronen kan fortsätta att användas.

Läcker bläckpatronerna?

Varje bläckpatron har en liten öppning genom vilken undertrycket kompenseras. Den är förseglad med ett litet membran som bara släpper igenom luft över en viss tryckskillnad. Om det läcker kan för mycket bläck rinna mot skrivhuvudet.

Ta ut bläckpatronen ur skrivaren, håll skrivhuvudet (eller bläckutloppsporten) nere över en trasa och skaka patronen försiktigt. Om bläck droppar ut kan du inte undvika att köpa en ny patron.

Allmänna tips för att använda en skrivare effektivt:

 • Placera inte skrivaren nära värmekällor och utsätt den inte för direkt solljus.
 • Ta bort damm på och i enheten regelbundet.
 • Använd endast papper som din skrivare är avsedd för.
 • Om du skriver ut lätt, gör en munstyckskontroll var sjätte vecka.
 • Stäng av skrivaren med den vanliga strömbrytaren.

Relaterat

 • Printa casinostatistik

 • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

 • Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?