Skrivare erbjuder en stor risk för andra att fånga upp företagsdata och känslig information. I denna artikel ger vi dig fem praktiska tips om hur du gör din skrivare säkrare.
Det finns redan så mycket teknik i moderna nätverksskrivare att de – förutom utseendet – knappast skiljer sig från stationära datorer, bärbara datorer eller mobila enheter. De har alla en CPU, hårddisk, minne och en nätverksmodul.
Dokument som kommer ut på fel skrivare, datastöld genom cyberattacker eller interna anställda som får tillgång till viktiga dokument – utskrift innebär många risker. Detta beror vanligtvis inte på själva enheterna, utan på en felaktig konfiguration.
Vi ger dig fem användbara tips om hur du framgångsrikt säkrar din skrivarflotta.
Inte ens det säkraste nätverket är till nytta om säkerhetskonceptet inte tar hänsyn till alla komponenter. Eftersom cyberbrottslingar hittar sin bästa attackpunkt precis där säkerhetsmekanismerna är tunnast.
Skrivaren är ofta gatewayen för angripare. Förlusterna för företag som orsakar osäkra utskrifter kan uppgå till miljoner, för att inte tala om skadan på deras rykte.
1. Kryptera utskriftsdata
Med en USB-anslutning mellan datorn och skrivaren kan risken att någon snappar upp utskriftsdata fortfarande vara relativt låg, men i företagsnätverk är det en helt annan. Utskriftsdata bör därför krypteras så att obehöriga inte kan registrera utskriftsjobben och fånga upp känsliga uppgifter.
2. Administration centralt
Ju större skrivarflottan på kontoret är, desto krångligare är det att konfigurera varje skrivare manuellt. Dessutom ökar felkällorna – för att inte tala om felsökningen. Idag erbjuder större skrivartillverkare vanligtvis hanteringsverktyg med vilka administratörer enkelt kan konfigurera säkerhetsinställningar, uppdateringar och drivrutiner centralt. Detta är inte bara bra för plånboken, utan också lätt för nerverna.
Och glöm inte: över två tredjedelar av attackerna kommer inifrån. Det är därför ett absolut uteslutet för anställda att själva kunna göra inställningarna på skrivaren.
3. Ställ in utskriftsrättigheter
Precis som med andra nätverksenheter kan administratörer också ställa in specifika rättigheter för skrivare. Till exempel går det förutom antalet utskrifter att reglera vilken medarbetare som får skriva ut i färg och för vem det räcker med svartvita utskrifter.
4. Autentisering vid skrivaren
Oavsett hur säker vägen mellan klient och skrivare är kan dokumenten fortfarande hamna i fel händer vid själva skrivaren. Särskilt på kontor med öppen planlösning, som ofta bara har en eller två skrivare och de anställda står i kö vid skrivaren, är det inte ovanligt att folk väntar på att få fel utskrifter eller inga utskrifter alls.
För att förhindra att detta händer erbjuder moderna nätverksskrivare olika funktioner. Autentisering via chipkort, fingeravtryckssensor eller PIN-kod säkerställer att utskrifterna kommer fram först när behörig person hämtar dem. En trevlig bieffekt är att felaktigt beställda utskrifter inte slösar papper eftersom du inte behöver hämta dem.
5. Övervaka utskriftsbeteende
Vilken anställd skriver ut mest och hur mycket bläck använder min avdelning? Det finns olika verktyg för att övervaka utskriftsbeteendet hos anställda och avdelningar.
På så sätt kan chefer kan på ett ögonblick se var utskriftskostnader kan sparas. För att till exempel utskrift via bläck inte längre nödvändigtvis är dyrare idag, och kvaliteten är ofta ännu bättre. Om du skriver ut ofta men få sidor kanske du till och med kan använda en bläckstråleskrivare – som har en lägre utskriftshastighet än en laserskrivare – eftersom det sparar dig långa och dyra uppvärmningsfaser.