Laserskrivare vs Bläckstråleskrivare vs Multifunktionsskrivare

pierre bamin X16N5J0uRD4 unsplash

Innan du köper en teknisk enhet uppstår alltid frågan om vad exakt du vill göra med den och vilka krav den måste uppfylla. Detta är särskilt viktigt när det kommer till skrivare, eftersom det finns många skillnader i pris, utskriftskvalitet och driftskostnader.

För att klargöra vilken skrivare som är bäst lämpad för vilka krav, vill vi inte här lista de enskilda skrivartyperna och deras för- och nackdelar utan snarare presentera ett typiskt utskriftsbeteende för att sedan komma med rekommendationer.

De sällsynta skrivarna

Det kan hända att folk vill köpa en skrivare utan att veta exakt varför. Att skriva ut förstås, men ofta är det väldigt liten tanke bakom valet. ”Jag måste skriva ut något.” Eller så vet de till och med att de kanske bara behöver sätta något på papper en gång i månaden. I den här situationen tenderar man att välja en billig enhet, det vill säga en bläckstråleskrivare. Eftersom färglaserskrivare och deras lasertoner fortfarande är dyrare.

Men om du verkligen sällan skriver ut och kanske till och med bara i svartvitt är det bättre med en laserskrivare. För bläckstråleskrivare har den avgörande nackdelen att de inte tål längre tidsperioder: Bläcket på skrivhuvudena torkar vilket leder till ränder på pappret och ständig rengöring kostar bläck, tid och nerver.

Laserskrivare, å andra sidan, kan säkert uthärda långa uppehåll i utskriften utan någon kvalitetsförlust. Så det lönar sig att lägga lite mer pengar på en laserskrivare, speciellt eftersom tonern som följer med skrivaren räcker till många sidor.

Fotoskrivaren

Bläckstråleskrivare är de klara vinnarna i denna disciplin: Färgdjupet och skärpan på foton nås inte av laserskrivare. Så om du gillar att skriva ut foton bör du välja en bläckstråleskrivare. Det beror dock på valet av papper: rätt papper för respektive tryck höjer kvaliteten enormt. Naturligtvis erbjuder skrivartillverkarna motsvarande produkter, men det är värt att testa papper från tredjepartsleverantörer. Det är viktigt att ställa in skrivaren på rätt papper.

Den permanenta skrivaren

Laserskrivare är riktigt snabba maskiner: Med upp till 20 utskrifter per minut är de klart överlägsna bläckstråleskrivare.

Dessutom har tonern en mycket högre sidkapacitet, vilket klart väger upp för det högre priset. Så om du skriver ut mycket har du det bättre med en laserskrivare. För företag i synnerhet lönar sig de högre anskaffnings- och driftskostnaderna snabbt.

Slutsats

Multifunktionsskrivare är lite utöver det vanliga i den här jämförelsen. När allt kommer omkring måste du först bestämma dig för en laser- eller bläckstråleskrivare och sedan överväga vilka ytterligare funktioner du behöver. Dessa enheter är ofta en kombination av skrivare, skanner, kopiator och fax.

Om du behöver alla dessa funktioner är det värt att köpa en kombinationsenhet. Men om du bara vill skriva ut och skanna kan två separata enheter vara det bättre valet. Det är ofta så med multifunktionsenheter att de enskilda komponenterna inte når kvaliteten på motsvarande individuella enheter.

Relaterat

  • Printa casinostatistik

  • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

  • Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?