Hur Fungerar en Skrivare? Allt du bör Veta!

filtergrade oPyAcpkQch0 unsplash

Faktum är att det finns en skrivare i nästan varje hushåll. Men som med många enheter som vi använder varje dag, uppstår frågan om hur dessa enheter faktiskt fungerar. Vilka är fördelarna och nackdelarna med de olika modellerna? Vi ger enkla svar på frågan: Hur fungerar en skrivare?

Laser- och bläckskrivare

På frågan ”Hur fungerar en skrivare?” måste det först klargöras vilken tryckteknik det handlar om. För det finns i princip två olika utskriftstekniker som finns kommersiellt tillgängliga: å ena sidan bläckstråleskrivaren och å andra sidan laserskrivaren. Medan en är billigare att köpa, är laserskrivaren mer värd om du vill skriva ut större kvantiteter under drift.

Från PC till papper

Skrivare är elektriskt-mekaniska enheter som kan användas för att skriva ut skrivare och fotopapper. Informationen som ska skrivas ut genereras först med hjälp av ett PC-program. Du skriver till exempel ett brev med en ordbehandlare. Detta brev skickas sedan till skrivaren via menyalternativet ”Skriv ut”. För att skrivaren ska kunna sätta brevet på papper behöver den först en lämplig skrivardrivrutin.

Detta är ett miniprogram som skrivartillverkarna tillhandahåller sina enheter utan kostnad. Dokumentet når alltså skrivaren via skrivardrivrutinen. Det spelar ingen roll om skrivaren är ansluten till datorn via en USB-kabel eller om den tar emot utskriftsdata via WLAN. Beroende på utskriftssystemet kommer brevet att skrivas ut som det formaterades på ordbehandlarskärmen. Foton kan också skrivas ut på samma sätt.

Bläckstråleskrivare kontra laserskrivare

En bläckstråleskrivare kräver ett skrivhuvud som har många små skrivmunstycken för att skriva ut. Med vanliga bläckstråleskrivare sitter skrivarpatronerna på skrivhuvudet. Förutom en svart bläckpatron för svartvit utskrift finns det oftast andra bläckpatroner för färgerna cyan, magenta och gul. Alla tänkbara färger kan sedan skrivas ut från denna. Bläckstråleskrivare fungerar som traditionella matrisskrivare. Små färgdroppar pressas på papperet genom tryckmunstyckena, vilket resulterar i tecken och bilder. Utskriften görs rad för rad, där skrivarpapperet automatiskt flyttas fram en rad efter att en rad har skrivits ut.

Laserskrivare betraktas som sidskrivare eftersom de kan skriva ut en sida på en gång. För att göra detta exponeras hela den utskrivna sidan på en trumma. Det fina färgpulvret appliceras på bildtrumman med en tonerkassett. Efter att detta överförts till pappret via en så kallad överföringsenhet ser fixeringsenheten till att färgpulvret permanent binds till papperet genom värmepåverkan. Laserskrivare skapar därför inte utskriftsbilden rad för rad, utan i ett pass.

Hur fungerar en bläckstråleskrivare?

Bläckstråleskrivare är utbredda och relativt billiga att köpa. Du kan köpa en bläckstråleskrivare med färgpatroner för långt under 1000 kr. Tekniken bakom är relativt enkel: Bläck sprutas på papperet från många munstycken från ett spruthuvud. Detta skapar den utskrivna bilden.

De flesta bläckstråleskrivare har idag både en svart patron och tre olika färgade patroner (röd, grön och blå), som i kombination sedan ger önskad färg. Kvaliteten på bläckstråleskrivaren beror på hur många sådana färgmunstycken bläcket appliceras på pappret från. Eftersom antalet av dessa munstycken bestämmer upplösningen och därmed också skärpan i skriften eller bilden.

Bläckstråleskrivare: upplösning upp till 1 200 dpi och färgutskrift

I allmänhet är upplösningen för kommersiellt tillgängliga bläckstråleskrivare mellan 600 och 1200 dpi. Detta räcker inte bara för utskrift av dokument, utan även för färgfotoutskrift. Men speciellt färgtryck använder mycket bläck, eftersom tre färger alltid måste appliceras på papperet samtidigt för att få önskad färgton. Och att köpa skrivarpatronerna senare kan ofta vara dyrare än att köpa själva skrivaren.

Hur fungerar en skrivare med laserteknik?

Hur en laserskrivare fungerar är tekniskt mer komplicerat. Naturligtvis är pappret inte missfärgat med laserstrålar. Hjärtat i laserskrivaren är snarare en bildtrumma.

Denna är elektriskt laddad och bombarderas nu med en laserstråle vid de punkter där en bildpunkt ska skapas. Vid dessa punkter är bildtrumman urladdad. Bildtrumman beläggs sedan med färgat pulver från tonern, varvid pulvret bara fastnar på trummans oladdade områden. Uppvärmning av trumman gör att pulvret så småningom kan fastna på pappret.

Laserskrivare: upplösning från 1 200 dpi, färgutskrift mycket dyrt

I likhet med bläckstråleskrivarens tryckmunstycken avgör antalet laserstrålar riktade mot bildtrumman vilken upplösning som uppnås. Eftersom varje laserstråle är en pixel. Laserskrivare uppnår i allmänhet en upplösning på minst 1 200 dpi. På grund av laserskrivarens teknologi är färgutskrift givetvis extremt komplext, eftersom det måste finnas flera bildtrummor eller olika elektriska laddningar på en bildtrumma för att uppnå önskat resultat. Detta kan dock inte skiljas från ett professionellt färgtryck. Laserfärgskrivare är därför extremt dyra.

Laser eller bläckstråleskrivare?

Den som nu ska välja mellan en laser- eller bläckstråleskrivare bör fråga sig vad och hur mycket de vill skriva ut. Den som ska skriva ut ett stort antal svartvita dokument – som seminariehandlingar – bör välja en laserskrivare. Eftersom dessa är snabba att skriva ut och billiga att använda.

En bläckkassett räcker för upp till 15 000 DIN A4-sidor. Skrivarpatroner i bläckstråleskrivare räcker å andra sidan bara 2 000 till 3 000 sidor. Samtidigt är färgutskrift, t ex för privata inbjudningar, också möjligt i nära fotokvalitet med nästan vilken bläckstråleskrivare som helst. Det är dock ofta mycket dyrt att anskaffa nya patroner.

Impact / non-impact skrivare

Skrivare skiljer sig fundamentalt i sättet de sätter färg på papper. Som vi redan kan se av rubriken finns det så kallade impact printers, vilket är skrivare som använder mekanisk kraft för att sätta färgen på papperet. En effektskrivare skulle till exempel vara matrisskrivaren. Sedan finns det tryckfria skrivare, dessa skrivare sätter färgen på papperet utan någon mekanisk påverkan.

Matrisskrivare

Matrisskrivaren är nu en effektskrivare. Men det är också vad som kallas en matrisskrivare, vilket betyder att den skapar tecken från diskreta punkter, som ser ut så här

Som namnet antyder skriver matrisskrivaren ut genom att sätta in nålar. Detta fungerar genom att varje nål omges med en magnetisk spole. När ström appliceras på solenoiden, kastas nålen framåt. Vid rätt tidpunkt aktiveras en nål och ett tecken kan skapas i den så kallade matrisen. Än idag används punktmatrisskrivare fortfarande eftersom de tillåter en karbonkopia.

Inkjet skrivare

Bläckstråleskrivare fungerar också på samma sätt som matrisskrivare, bara med den skillnaden att de är skrivare som inte påverkas. De gör detta genom att spruta bläck på papperet genom små hål. Återigen finns det två olika typer, som är piezoteknologi (använder elektriska impulser som värmer ett tunnfilmsmotstånd i munstycket och därigenom tvingar ut en droppe bläck ur munstycket) och bubbelstråleteknik (använder värme i kombination med gas). ). Färgerna genereras mestadels av fyra färger (CMYK).

Laserskrivare

Med en laserskrivare kastas en laser via en roterande spegel på en roterande bildtrumma (exponeringsenhet) som tidigare varit elektriskt laddad. Där lasern träffar bildtrumman vänds den elektriska laddningen. Tonern (svart fint pulver) fastnar bara på de områden som tidigare träffats med lasern. Tonern pressas sedan på papperet av två rullar som trycker på varandra och är väldigt varma.

Relaterat

  • Kvalitetsfaktorer att titta efter vid köp av kopieringspapper

  • Printa casinostatistik

  • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter