Det spelar ingen roll om en bläckstråleskrivare eller en bläckstrålekopiator endast används sparsamt hemma eller används regelbundet på kontoret, du vill att den ska fungera korrekt och det finns några felsökningssteg att ta.
Låt oss titta närmare på de vanligaste felsökningar du kan göra för att åtgärda problem med din skrivare.
Om din egen bläckstråleskrivare eller bläckstrålekopiator inte levererar önskad kvalitet kan följande lösningar hjälpa.
1. Problemlösning: Enskilda pixellinjer skrivs inte ut
I ett sådant fall är skrivhuvudet vanligtvis igensatt. Detta är antingen fixerat i enheten eller monterat på bläckpatronen. Skrivhuvudets uppgift är att bryta ner bläcket till små droppar på pappret. I de flesta fall kan problemet lösas genom att rengöra skrivhuvudet. Hur detta kan startas manuellt finns i skrivarmanualen.
Om skrivhuvudet inte sitter fast på bläckpatronen utan är permanent installerat i enheten kan du försöka ta bort det och blötlägga det i isopropanol eller ren isopropylalkohol ett tag. Denna alkohol finns också i själva bläcket och kan lossa eventuella inkrustationer på skrivhuvudet. Under inga omständigheter får vatten användas, eftersom detta kan oxidera skrivhuvudet.
Om det inte heller hjälper är det enda som förmodligen kommer att hjälpa att byta skrivhuvud. Om skrivhuvudet sitter på bläckpatronen kan detta också indikera att fyllnadsnivån håller på att ta slut.
2. Felsökning: Tunna linjer över arket (i den riktning som skrivhuvudet rör sig)
Dessa orsakas vanligtvis av kontaminering på skrivhuvudet. I det här fallet är det bäst att få dem rena igen antingen genom att rengöra skrivhuvudet manuellt eller genom att ta bort det och rengöra det noggrant med alkohol.
Det är också möjligt att kudden som skrivhuvudet vilar på efter att det stängts av är smutsig. Detta för att förhindra att bläckrester på skrivhuvudet torkar ut. Av denna anledning flyttar enheten till detta viloläge varje gång den har stängts av på rätt sätt, det vill säga inte bara kopplas bort från strömförsörjningen. I det här fallet måste du helt enkelt byta ut dynan för att kunna uppnå ett optimalt resultat igen.
För att förhindra att dynan snabbt blir smutsig kan du se till att skrivaren inte är i en mycket dammig eller rökig miljö. Skrivarpapper med låg dammhalt kan också förhindra kontaminering. Med papper kan du även se till att även ovansidan är dammig efter lång förvaring. Ta antingen bort dem eller torka bort damm. Det är lättare om du försöker lägga så lite papper i skrivaren som kan användas på kort tid.
3. Felsökning: Fotoutskrift på vanligt papper är av mycket dålig kvalitet
Ibland vill man bara skriva ut en bild eller ett foto på vanligt papper. Till exempel för att se om färgerna återges bra eller något liknande. Det märks ibland att kvaliteten försämras när man byter från bra kvalitet till bästa kvalitet
Detta beror på att när kvaliteten är som bäst antas det ofta automatiskt att det idealiska pappret för fotoutskrift, det vill säga fotopapper, har lagts in. Detta fotopapper har en speciell beläggning och är givetvis tjockare. Det gör att färgen absorberas av pappret på ett helt annat sätt än på vanligt kopieringspapper.
Du bör därför sänka inställningen till bra kvalitet för att uppnå bästa möjliga kvalitet på tunt papper.
4. Felsökning: Färgerna rött, blått och grönt är fransiga
Speciellt när det gäller diagram eller andra tvådimensionella färger kan det märkas att färgerna rött, blått och grönt tenderar att fransas och konturerna blir mycket suddiga som ett resultat. Eftersom dessa färger först måste blandas i en skrivare behöver du mycket färg för detta. Dekorfärgerna består alltid av två färger: rött från magenta och gult, grönt från gult och cyan, och blått från cyan och magenta. Nyanserna i de solida färgerna realiseras genom att lägga till den tredje färgen.
Eftersom så mycket bläck måste läggas på pappret kommer utskriften att se taggig och luddig ut. Lösningen, eller åtminstone en förbättring av problemet, är att använda ett specialpapper för bläckstråleskrivare.
5. Felsökning: Suddiga bilder och text
På vissa bläckstråleskrivare ser texten och bilderna väldigt suddiga ut, eftersom bläcket penetrerar pappret och rinner dit. Detta kan du åtgärda med speciellt papper för bläckstråleskrivare, som är belagt med krita. Kritan binder lösningsmedlet, vilket gör att bläcket inte kan rinna in i pappret. Men den bästa lösningen är ett så kallat glansigt papper, som är belagt med en speciell plast. Detta förhindrar att bläcket tränger in i pappret. Bläcket stannar på ytan och rinner inte där!
6. Felsökning: horisontella linjer skrivs ut offset
Ibland händer det att horisontella linjer skrivs ut snyggt, men den horisontella linjen avbryts ofta och trycks snett. Detta kan ha två olika orsaker.
Å ena sidan kan det bero på att du skriver ut i utkastläge. Bläcket kommer inte bara på pappret när skrivhuvudet rör sig över pappret från höger till vänster, utan även på den nedre raden när skrivhuvudet rör sig bakåt, dvs från vänster till höger. Som ett resultat är placeringen inte idealisk eftersom skrivhuvudet vanligtvis bara placeras exakt till vänster på sidan. Lösningen på problemet ligger i att ställa in kvalitetsläget i skrivardrivrutinen.
Om detta redan är inställt kommer skrivaren att skriva ut i enkelriktat läge, men justeringen verkar vara felaktig. Någonstans i skrivarinställningarna kan du sedan justera om skrivarmunstyckena igen, vilket borde lösa problemet.
7. Felsökning: Linjer tvärs över utskriftsriktningen
Detta fel uppstår särskilt med kuvert eller tjockt papper. Detta beror på att skrivhuvudet är justerat för ett lämpligt avstånd från vanligt papper. Naturligtvis, när tjockare eller dubbelt papper matas in, kommer gapet att minska, vilket orsakar ränder på pappret.
I den medföljande manualen hittar du vanligtvis en hänvisning till hur skrivhuvudet kan justeras för tjockare papper. Detta görs vanligtvis med en spak som ökar avståndet mellan skrivhuvudena och pappret.