Skrivare är nu oumbärliga, varken på kontor eller hemma. Det finns olika typer av skrivare, med en grundläggande skillnad mellan bläckstråle- och laserskrivare.
Varje skrivare har sina för- och nackdelar, men det finns ett antal allmänna tips för att använda skrivaren.
Bra papperskvalitet
Skrivarpapper finns i olika prisklasser och därför även i olika kvaliteter. Speciellt om det är mycket tryck behöver det inte nödvändigtvis vara det dyraste papperet av premiumkvalitet, men väldigt billigt papper är inte det bästa valet heller.
Detta kan leda till högre nötning, vilket belastar tryckrullarna, vilket i sin tur kan göra att papperet inte längre matas ordentligt på lång sikt.
Lämplig plats
Skrivaren ska inte placeras direkt bredvid element eller vid fönstret. Värmen från radiatorerna eller solen kan orsaka stora problem, speciellt för skrivhuvudena.
Utskriftsinställningar
Om dokument skrivs ut från en applikation gäller de ändrade utskriftsinställningarna endast för utskriften av dessa dokument och endast tills applikationen stängs.
För att spara utskriftsinställningarna permanent måste inställningarna ändras via startprogrammet och enhetshanteraren i skrivaregenskaperna. Först då gäller inställningarna som standardspecifikationer.
Fotoutskrift
Bläckstråleskrivare kan skriva ut på fotopapper, men kvaliteten på utskrifterna är inte alltid övertygande och istället för skarpa, färgintensiva foton skrivs pixlade bilder med platta färger ut trots inställningen på fotopapper.
Att justera utskriftskvaliteten manuellt kan hjälpa här, men beroende på papper kan detta få raka motsatt effekt istället för bättre utskrifter. Att applicera för mycket bläck kan undvikas genom att minska mängden bläck i skrivardrivrutinen eller via mättnad. I princip tar dock högkvalitativa utskrifter ganska lång tid.
Om fotopapperet är repat kan det bero på att skrivaren använder nålrullar för att mata papperet. Det är också möjligt att fotopapperet är för tjockt eller att det matas in för snabbt. I det här fallet är det möjligt att ställa in en tjock papperstyp i enhetsdrivrutinen, eftersom ju tjockare och tyngre papper, desto långsammare matas det och desto färre repor orsakas av matarvalsarna.
Fotografiskt papper, film eller utskriftsmedia avsedda för bläckstråleskrivare ska aldrig placeras i en laserskrivare, eftersom utskriftsmedia för bläckstråleskrivare är specialbelagda. Eftersom laserskrivaren fixerar tonern vid mycket höga temperaturer skulle de flesta beläggningarna smälta och förstöra laserskrivaren.
Bläck- och laserutskrift på ett ark
Om till exempel brödtexten i ett dokument ska laserskrivas och en färgbild ska skrivas ut med bläckstråleskrivare på samma pappersark, måste laserutskriften appliceras först.
För bläckstråleskrivaren spelar det ingen roll om otryckt eller redan utskrivet papper är isatt. Omvänt kan emellertid laserutskrift lösa upp delar av tryckfärgen under fixering.