7 Tips för Färgexakta Fotoutskrifter – Korrekt Färgåtergivning med Skrivare

pexels stefanie berlin 7000377

Idag går alla runt med en högkvalitativ kamera i deras ficka. I takt med att tekniken för fotografering och kvaliteten på bilder har ökar har efterfrågan på skarpa bilder från skrivaren ökat.

Om din skrivare istället för en lysande återgivning av motivet bara skriver ut en matt reflektion eller en bild med färgstänk leder det till besvikelse. De goda nyheterna: du kan göra något åt ​​detta. I denna artikel går vi igenom hur du kan skapa färgexakta fotoutskrifter med din skrivare.

1. Kontrollera din skrivare

Om din skrivare matar ut bilder med röda eller gröna nyanser etc. kan skrivhuvudet vara igensatt. Detta kan särskilt hända om du inte har haft något att göra på länge. En skrivare som stått oanvänd för länge återspeglas ofta i färgfel. Faktum är att skrivare som som vilar för länge också kan rosta. Det bästa sättet att få igång skrivaren igen och bli av med dess energiblockeringar är att prova underhållsverktyg. Canons skrivardrivrutiner förstår rengöring av skrivhuvuden och omjustering av skrivhuvuden. Ibland visar ett munstyckstest också varifrån färgen kommer.

2. Prova annat papper

Urvalet av papper är enormt. Pappren skiljer sig inte bara i fråga om ytvikt, pris, ytbehandling och kvalitet, utan även i sina fysikaliska egenskaper. När skrivare, bläck och papper inte harmoniserar, uttrycks det spända förhållandet mellan de tre i färgtonade utskrifter.

Vissa skrivartillverkare erbjuder eget papper vilket givetvis är optimerat för deras egna modeller. Om sådant papper är tillgängligt för din skrivare är det värt att prova – speciellt eftersom pris-prestanda-förhållandet för dessa papper vanligtvis är ganska attraktivt.

3. Byt ut bläcket

Det som gäller för pappeet är också sant för bläcket. Om färgen fortfarande är dålig även efter att du har rengjort skrivaren och bytt papper måste du byta ut bläcket. Påfyllningsbläck, bläck från en annan skrivartillverkare eller CISS-system kan vara billigt, men vad tjänar det om du sätter fel färger på papper? Försök att gå tillbaka till originalbläcket för din skrivare. Du behöver bara vara ångerfull om färgstänket verkligen elimineras.

4. Ge skrivaren en individuell ICC-profil

ICC-profilerna harmoniserar färgrymden för olika enheter. För att uttrycka det enkelt handlar det om att se till att varje bild lyser i färger som är så sanna mot originalet som möjligt på varje utmatningsenhet. ICC-profiler är normerade och internationellt standardiserade datamängder som tar hand om färghantering varhelst digitala bilder är inblandade: i kameror, skannrar och bildskärmar. Din skrivares färgåtergivning styrs också av en ICC-profil. Förkortningen ICC står för International Color Consortium, till vilket tillverkare av grafik, bildbehandling och layoutmjukvara har gått samman.

När din skrivare levererades kom den vanligtvis med en standard ICC-profil. Den här profilen är skräddarsydd för en standardskrivare som egentligen inte existerar på grund av tillverkningstoleranser. Eftersom den inte tar hänsyn till dessa variationer kan din skrivares generiska ICC-profil vara ganska felaktig. Men det behöver inte bara vara ansvarigt för färgproblemen i utskriften. Varje ICC-profil är designad för en enda specifik kombination av en specifik skrivare med ett specifikt bläck och papper.

Om en av komponenterna i denna konstellation ändras, ändras resultatet, dvs utskriften, med stor sannolikhet. Helt enkelt för att varje papper har olika grundvit och absorberar mer eller mindre bläck. Motsvarande mängden av kombinationer av skrivare-papper-bläck finns det massor av ICC-profiler för skrivare. Att hitta rätt är som att hitta den ökända nålen i en höstack. Att få ICC-profilen att måttbeställa för skrivaren, papper och bläck som du väljer av en professionell, sparar mycket tid och nerver.

Om du använder en professionell ICC-profil är det bara att skicka en testutskrift där färghanteringen för dator och skrivare har åsidosatts enligt angivna parametrar.

Detta testtryck mäts med en spektralkolorimeter; mätresultatet översätts till en specifik ICC-profil. Detta tar hänsyn till de små särdragen hos din skrivare samt egenskaperna hos ditt favoritbläck och ditt favoritpapper. En individuell ICC-profil eliminerar avvikelserna i utskriften från bildskärmsbilden och är kompatibel med alla vanliga operativsystem och program. Beroende på noggrannhet ligger investeringen på mellan 250-800kr, vilket alltid amorteras av besparingarna i papper och bläck som ett resultat av att tryckfel minimeras.

5. Simulera utskriften i förväg med ett mjukkorrektur

Den mjuka korrekturfunktionen i din bildbehandlingsprogramvara gör att du kan bedöma utskriftsresultatet virtuellt på datorn utan att behöva utfärda ett utskriftskommando och slösa papper och bläck på en provutskrift. Du kan använda softproof för att jämföra olika ICC-profiler på skärmen på ett sätt som sparar resurser.

6. Ställ in renderingsprioriteringar

Olika enheter har olika färgrymder. I digital fotografisk praxis kräver detta konvertering från en färgrymd till en annan. Till exempel en bildfil från kamerans färgrymd till skrivarens. Detta är ett räknearbete som kan göras på olika sätt. Tekniskt sett kallas konverteringen för gamutmapping. Procedurerna för detta kallas i Tyskland för återgivnings- eller konverteringsprioritet och internationellt som återgivningsuppsåt.

Följande renderingsprioriteringar är vanliga:

  • Perceptuell
  • mättnad
  • Absolut kolorimetrisk
  • Relativ kolorimetrisk

Beslutet för eller en av procedurerna är en smaksak. Så det innebär att utsätta alla fyra för ett jämförande test och välja en personlig favorit.

Perceptuell rendering

Denna omvandlingsprocess, även känd som ”fotografisk rendering”, tillhör illusionisternas skrå. Den bevarar helhetsintrycket av en bild för ögat utan att exakt återge färgerna. När man konverterar från en större till en mindre färgrymd, distanserar färgerna komprimeras utan att ändra proportionerna för avstånden mer mättade färger är mer komprimerade fotografisk återgivning rekommenderas när målfärgrymden är betydligt mindre än källfärgrymden.

Mättnad

Om du gillar att njuta av rika färger och acceptera starka färgskiftningar är det här rätt för dig. Mättnadsrendering försöker definiera färger för målbilden som är så nära tonerna i källbilden som möjligt, men den prioriterar färgmättnad framför trohet. Detta är särskilt vettigt för diagram, presentationer och grafik.

Absolut kolorimetrisk

Om tillgängligt, använder absolut kolorimetrisk rendering identiska färger i käll- och målfärgrymden.

Saknade färger ersätts med klippning och placeras i kanten av färgrymden. Mycket användbart för korrektur som simulerar en skrivare på en annan. Relativ kolorimetrisk Om käll- och målfärgrymden har olika vita punkter, så ställs den vita punkten i källfärgrymden till den för målfärgrymden – och alla andra färger förskjuts också relativt. Om färgerna finns i målfärgrymden används de omedelbart. Utsidans färger är klippta. Tänk på relativ kolorimetri för färgrymder av liknande storlek.

7. Definiera färgkonvertering och exponering med en ICC-profil

Med den individuella konfigurationen av exponeringstyp och färgberäkningstyp går vi definitivt in i det avancerade området för professionella användare. Att beräkna och beräkna lämplig ICC-profil är också ett jobb för proffs. Beroende på syfte och smak har färgomvandlingen olika huvudfunktioner:

Högre eller maximal färgmättnad med särskilt tydliga primärfärger eller exakt återgivning av ljusstyrka. Utbudet av ljustyper inkluderar standardljustyperna D50 och D60, Daylight 5500K (D55) och Fluorescent F8. Precis som med valet av att göra prioriteringar finns det inte heller här något objektivt rätt eller fel – bara en mycket subjektiv sådan.

Relaterat

  • Printa casinostatistik

  • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

  • Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?