5 Tips för Underhåll av din Skrivare

pexels george milton 7014398

Skrivare är som alla andra maskiner eller elektroniska enheter: de kräver regelbundet underhåll för att ge optimal utskriftskvalitet.

Skrivarunderhåll innebär att du vidtar förebyggande åtgärder för att säkerställa att din skrivare fungerar när du behöver den som mest.

Följande 5 underhållstips hjälper dig att hålla din skrivare fungerande.

Håll din skrivare ren och dammfri

Om skrivaren har ventiler, täck över den med ett dammskydd när den inte används under en längre tid för att förhindra att den blir smutsig och tilltäppt. Detta är särskilt viktigt om du inte använder din skrivare ofta, eller för kontor som är stängda på helgerna. Damm, smuts och hår kan komma in i skrivaren och orsaka irreparabel eller dyr skada.

Lika viktigt är att endast rengöra skrivarens utsida med en ren, luddfri trasa och en mild rengöringsmedelslösning. Använd inga skurmedel, till exempel för att undvika repor på displayerna. Se till att stänga av strömmen och koppla ur skrivaren innan du använder flytande tvättmedel i närheten.

Insidan av skrivaren bör rengöras noggrant regelbundet. Tryckluft används för att ta bort damm och smuts från skrivaren. Använd en luddfri trasa och ett lösningsmedel som alkohol. För en laserskrivare, ta bort dina tonerkassetter och torka av alla tillgängliga delar så försiktigt som möjligt; de är ömtåliga och vanligtvis dyra att byta ut. Med en bläckstråleskrivare bör du inte glömma att rengöra skrivhuvudena regelbundet.

Skriv ut en tom sida

Att skriva ut en tom sida hjälper till att samla upp damm och skräp, såväl som eventuella lösa tonerpartiklar som kan fastna i skrivaren. Om skrivaren använder bläck, är det fortfarande en bra idé att skriva ut en tom sida för att plocka upp damm och smuts. Annars kan alla lösa smutspartiklar i skrivaren klumpa ihop sig och göra din skrivare oanvändbar eftersom de orsakar problem vid text- eller bildutskrift.

Och om du sällan använder din bläckstråleskrivare är det en bra idé att skriva ut en sida med text minst en gång i veckan för att undvika att skrivhuvudena torkar ut. Många skrivare använder inte utbytbara skrivhuvuden, så att reparera dem är motsvarande dyrt.

Håll ett öga på bläck- och tonernivåerna

När en bläckstråleskrivare får slut på bläck slutar den att skriva ut för att förhindra skador på skrivhuvudet.

Om du upptäcker att dina utskrivna sidor kommer ut ur skrivaren med dålig kvalitet bör du byta ut de nödvändiga patronerna. Så det är alltid en bra idé att ha en extra uppsättning bläck- eller tonerkassetter.

En tonerkassett kan tas ur skrivaren och skakas försiktigt för att fördela tonern jämnt över hela kassetten. Detta kan delvis korrigera ett felmeddelande om brist på toner och bytet av tonerkassetten kan försenas lite.

Ett bläck- eller tonersystem med fyra (eller fler) patroner istället för en allt-i-ett-patron betyder att du bara behöver byta ut den färg som används.

Dra aldrig ur nätsladden för att stänga av skrivaren

Samma princip gäller för din skrivare som för din dator. Det är aldrig en bra idé att stänga av skrivaren på något annat sätt än att använda strömbrytaren. Dra inte ur nätkontakten och använd inte en omkopplingsbar grenuttag. Om inte din utrustning har andra problem och strömbrytaren inte fungerar, gäller samma sak om skrivaren är i standbyläge.

Håll skrivardrivrutinen och mjukvaran uppdaterade

Skrivarens fasta skrivadrivrutin är programvara och är inbäddad direkt i skrivarens minne. Du behöver inte fysiskt ta bort något från din skrivare för att uppdatera dem. Se manualen för instruktioner om hur du uppdaterar skrivarens fasta programvara för din skrivarmodell. Firmware-uppdateringar inkluderar vanligtvis ytterligare funktioner och buggfixar som upptäcks efter att skrivaren har släppts.

Din skrivardrivrutin är programvaran som översätter hur du skriver ut text och bilder, pappersinställningar, utskriftskvalitetsinställningar och andra konfigurationsinställningar. I många fall kan du fortfarande skriva ut utan att uppgradera, men du har inte tillgång till alla skrivarens funktioner och utskrifterna kan vara av sämre kvalitet.

De 5 tipsen om skrivarunderhåll ovan hjälper dig att få ut det mesta av din skrivare och förlänga dess livslängd så länge som möjligt.

Var uppmärksam på kvaliteten på bläck, toner och papper för att få bästa utskriftsresultat. Förvara inte ditt skrivarpapper i direkt solljus eller i en fuktig miljö.

Många tillverkare kommer att uppmuntra dig att bara köpa OEM (Original Equipment Manufacturer) bläck- och tonerpatroner, som är mycket dyra; dock kommer en renoverad bläck- eller tonerpatron av hög kvalitet att fungera bra och kommer inte att skada skrivaren på något sätt.

Relaterat

  • Printa casinostatistik

  • Hur du skapar effektiva marknadsföringskampanjer med tryckta produkter

  • Vilken Skrivare Passar bäst till Utskrivning av Foton Hemma?